La tecnologia blockchain

Els bitllets, les targetes bancàries, els xecs,… tots tenen un número. Tots aquests números es registren de forma centralitzada en algun lloc. Sigui com sigui, quan tenim un bitllet a la mà, no podem saber res de la seva història, per quines mans a passat i en quines transaccions ha participat. La tecnologia blockchain ha canviat això per sempre.

La tecnologia blockchain és un registre descentralitzat de totes les transaccions a través d’una xarxa entre iguals; amb aquesta tecnologia els participants poden confirmar transaccions sense la necessitat d’una autoritat central de certificació. Més enllà del soroll especulatiu de les criptomonedes: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Dash, NEM, Monero, Zcash,… l’important és la tecnologia subjacent, la tecnologia blockchain.

La tecnologia blockchain – mitjançant unes claus xifrades – es capaç d’accedir als registres de les transaccions de qualsevol, factura, xec, moviment amb targeta de crèdit. Cada moneda es pot identificar i verificar de forma independent a través d’una xarxa massiva i descentralitzada d’ordinadors, no existeix una única ubicació que contingui totes les dades.

Podem saber a qui va pertànyer cada moneda i cada transacció realitzada i d’on prové. Ja no ens caldrà comprovar manualment la història d’una empresa, podrem verificar el seu treball a partir del contracte de vendes de la tecnologia blockchain amb la total seguretat de que les dades no poden ser fraudulentes.

Tot plegat no és gens fàcil ni evident la incorporació de la tecnologia blockchain a la empresa, encara estem als orígens i les empreses necessiten entendre i aprendre bé l’ús d’aquesta tecnologia. No és redueix només a un canvi en una tecnologia, té implicacions tècniques i operatives. Hi ha un conjunt de respostes necessàries abans de començar a fer ús de la tecnologia blockchain:

  • Com obtindrem les dades de blockchain?
  • Com s’integra la tecnologia blockchain al conjunt d’operacions de la empresa, com es sincronitzen els processos?
  • Com s’analitzaran les dades? Com s’integrarà la tecnologia blockchain amb la resta de tecnologies existents a la empresa?
  • La tecnologia blockchain és compatible i pot garantir actualitzacions amb els programes de comptabilitat?
  • Quants actius volem registrar amb blockchain? Quina és la complexitat d’aquest nou contracte intel·ligent?
  • Com es gestionen els privilegis d’accés? Qui pot veure què?

El més important, però, es veure quin valor aporta a la empresa utilitzar blockchain. Operem en algun tipus de xarxa i necessitem incrementar la eficiència de les dades? Si la resposta es positiva, llavors cal començar a rumiar-s’ho.

 

Si vols pots subscriure't al blog per correu electrònic:

Be the first to leave a comment. Don’t be shy.

Join the Discussion

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada